|

Tofu w sosie słodko-ostrym

Jak często zdarzało Wam się szukać inspiracji na pełnowartościowe posiłki? 🤔🍜 Przychodzimy z pomocą! 💪 W ramach dzisiejszej propozycji smacznego obiadu, mamy dla Was przepis na wędzone tofu z pieczonymi warzywami. 😋

Składniki, których potrzebujecie, to:

👉 1/2 porcji wędzonego tofu (ok. 90 g);
👉 średniej wielkości marchewka (ok. 45 g);
👉 3/4 brokuła (ok. 400 g);
👉 porcja makaronu pełnoziarnistego (ok. 40 g);
👉 przecier pomidorowy (ok. 250 g);
👉 1/2 pomarańczy (ok. 100 g);
👉 liście bazylii, curry, sól czosnkowa, pieprz, łyżka sosu sojowego – wedle uznania.

Wykonanie zajmie Wam jedynie 25-30 minut i składa się z kilku prostych kroków! ⏳

👨‍🍳 Wstawiamy makaron do gotującej się wody i pozostawiamy na ogniu przez optymalną dla siebie długość czasu, jednocześnie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200*;
👨‍🍳 Na patelnię wlewamy przecier pomidorowy, do którego dodajemy wyciśniętą 1/2 pomarańczy oraz szklankę wody. Następnie kroimy brokuły i marchewkę, dodając je do przecieru i pozostawiamy pod przykryciem na 12 minut na małym ogniu, od czasu do czasu delikatnie mieszając.
👨‍🍳 Tofu kroimy w kostkę, obtaczamy w sosie sojowym oraz wcześniej przygotowanych wcześniej przyprawach i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 7 minut.
👨‍🍳 Gdy wszystko jest gotowe, ugotowany makaron wykładamy na miseczkę, polewamy sosem z warzywami i dodajemy pieczone tofu. Całość można dodatkowo przyprawić oraz dodać odrobinę pokrojonego szczypiorku dla bardziej wyrazistego smaku.

Prawda, że proste? 😎 Teraz możecie cieszyć się dwoma porcjami przepysznego obiadu. 🥦 Smacznego! 😋