Obiady Czwartkowe #3

Kto z nas nie lubi burgerów?
Dziś przygotowaliśmy dla Was przepis, dzięki którym Wasz burger będzie nie tylko smaczny, ale także zdrowy i pożywny!
BURGER Z FASOLI
biała fasola konserwowa – (na jeden kotlet około 150 g)
jajko – 1 szt.
bułka tarta – 3 łyżki
ogórek kiszony – 1 szt.
pomidor – 1 szt.
rukola – garść
ser feta – 3 plastry
jogurt naturalny – 3 łyżki
czosnek – ząbek
bułka grahamka – 1 szt.
zioła prowansalskie – ½ łyżeczki
sól – szczypta
pieprz – ½ łyżeczk
oliwa z oliwek
KROK 1: PRZYGOTUJ KOTLETY
Do misy robota kuchennego włóż odsączoną fasolę, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Zblenduj wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa będzie zbyt leista, dodaj więcej bułki tartej. Uformuj burgera, a następnie przełóż go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Aby burger był bardziej chrupki z zewnątrz, możesz skropić go oliwą.
KROK 2: PRZYGOTUJ BUŁKĘ, WARZYWA, SER I SOS
W czasie pieczenia kotleta z jednej strony, przygotuj bułkę oraz wybrane warzywa. Na pewno jest to dobry sposób na wykorzystanie resztek warzyw z lodówki. Bułkę przekrój, skrop oliwą i posyp ziołami. Gdy kotlet z jednej strony będzie zarumieniony (ok. 12 min, w zależności od stopnia rozgrzania piekarnika) obróć go na drugą stronę oraz dodaj bułkę. Ser feta pokrój na małe kawałki. W miseczce wymiesza jogurt naturalny z solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem.
KROK 3: PODANIE
Gdy bułka zrobi się chrupiąca, a kotlet z drugiej strony również zarumieni, wyjmij je, przełóż na talerz. Na spód gorącej bułki, nałóż fetę, super się rozpuści. Następnie dodaj warzywa, kotlet i sos. Aby wszystkie składniki się trzymały, możesz użyć patyczka na szaszłyki.
SMACZNEGO!