Kto z nas nie lubi burgerów? 🤤
Dziś przygotowaliśmy dla Was przepis, dzięki którym Wasz burger będzie nie tylko smaczny, ale także zdrowy i pożywny! 🍔

🔸 BURGER Z FASOLI 🔶

🔹 biała fasola konserwowa – (na jeden kotlet około 150 g)
🔹 jajko – 1 szt.
🔹 bułka tarta – 3 łyżki
🔹 ogórek kiszony – 1 szt.
🔹 pomidor – 1 szt.
🔹 rukola – garść
🔹 ser feta – 3 plastry
🔹 jogurt naturalny – 3 łyżki
🔹 czosnek – ząbek
🔹 bułka grahamka – 1 szt.
🔹 zioła prowansalskie – ½ łyżeczki
🔹 sól – szczypta
🔹 pieprz – ½ łyżeczk
🔹 oliwa z oliwek

KROK 1: PRZYGOTUJ KOTLETY
Do misy robota kuchennego włóż odsączoną fasolę, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Zblenduj wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa będzie zbyt leista, dodaj więcej bułki tartej. Uformuj burgera, a następnie przełóż go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Aby burger był bardziej chrupki z zewnątrz, możesz skropić go oliwą.

KROK 2: PRZYGOTUJ BUŁKĘ, WARZYWA, SER I SOS
W czasie pieczenia kotleta z jednej strony, przygotuj bułkę oraz wybrane warzywa. Na pewno jest to dobry sposób na wykorzystanie resztek warzyw z lodówki. 🙂 Bułkę przekrój, skrop oliwą i posyp ziołami. Gdy kotlet z jednej strony będzie zarumieniony (ok. 12 min, w zależności od stopnia rozgrzania piekarnika) obróć go na drugą stronę oraz dodaj bułkę. Ser feta pokrój na małe kawałki. W miseczce wymiesza jogurt naturalny z solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem.

KROK 3: PODANIE
Gdy bułka zrobi się chrupiąca, a kotlet z drugiej strony również zarumieni, wyjmij je, przełóż na talerz. Na spód gorącej bułki, nałóż fetę, super się rozpuści. Następnie dodaj warzywa, kotlet i sos. Aby wszystkie składniki się trzymały, możesz użyć patyczka na szaszłyki.

SMACZNEGO! 🍔🤤