Obiady Czwartkowe #2

Smutno za oknem? Szara pogoda?
W kuchni nie musi być szaro! Przychodzimy na ratunek z prostym i smacznym przepisem na obiad.
PURÉE Z DYNI
Składniki:
dynia piżmowa – 1 szt.
mąka pszenna – 1 szklanka (150-160 g)
mąka ziemniaczana – ½ szklanki (90-95 g)
cukier puder – 2½ łyżeczki
cynamon – ½ łyżeczki
jajko – 1 szt.
sól – 1 szczypta
wegański jogurt kokosowy – 100 g
świeże owoce (np. borówki, czerwone porzeczki) – kilka sztuk
świeża mięta – kilka listków
KROK 1: PIECZ DYNIĘ
Dynię umyj i przekrój na pół. Za pomocą łyżki wyjmuj gniazda nasienne. Połówki dyni układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C. Upieczoną dynię odstaw do wystygnięcia.
KROK 2: PRZYGOTUJ PURÉE Z DYNI
Miąższ upieczonej dyni oddziel od skórki za pomocą łyżki. Miksuj lub przetrzyj przez sito, aż uzyskasz konsystencję gładkiego purée.
KROK 3: PRZYGOTOWUJE CIASTO NA KLUSKI
Na dno miski przesypuj połowę mąki pszennej. Dodaj purée z dyni, cukier puder, cynamon i sól. Mieszaj. Dodaj drugą połowę mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną. Mieszaj. Dodaj jajko i ponownie mieszaj całość.
KROK 4: ZAGNIATAJ CIASTO
Ciasto na kluski zagniataj – początkowo w misce, a następnie na blacie oprószonym mąką. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj 1 łyżkę mąki pszennej i ½ łyżki mąki ziemniaczanej, a następnie ponownie zagniataj ciasto, aż uzyskasz, plastyczną i jednolitą masę. W razie potrzeby czynność powtórz.
KROK 5: FORMUJ KLUSKI
Zagniecione ciasto dziel na 4 równe części. Z każdej części formuj wałek na blacie oprószonym mąką. Odcinaj kawałki o szerokości ok. 1 cm i formuj z nich kulki z dziurką w środku (na kształt klusek śląskich).
KROK 6: GOTUJ KLUSKI
Lekko osoloną wodę z dodatkiem cukru pudru zagotowuj. Kluseczki gotuj partiami, ok. 3-5 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Gdy wypłyną, wyłów je za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż na talerz.
KROK 7: PODANIE KLUSEK
Kluski podaj z kleksem jogurtu. Z wierzchu oprósz przesianym przez sito cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Dekoruj świeżymi owocami i listkami świeżej mięty.
SMACZNEGO!