Obiady czwartkowe #1

MAKARON Z WARZYWAMI
Składniki:
makaron ryżowy 75 g
warzywa mrożone mieszanka 200 g
ciecierzyca konserwowa 140 g
olej rzepakowy lub oliwa 7 g
ziarna słonecznika 15 g
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
1. Ugotuj makaron. To może być jakikolwiek, jaki akurat masz w domu albo ten, który najbardziej lubisz.
2. Na patelni rozmróź warzywa. Warzywa mrożone zimą to świetna alternatywa, są dostępne, stosunkowo tanie i różnorodne. Użyj takiej mieszanki, jaką lubisz najbardziej!
3. Warzywa na patelni smaż z odrobiną oleju, aby w posiłku był tłuszcz. Dopraw warzywa solą, pieprzem i czosnkiem.
4. Kiedy warzywa są już prawie gotowe, dodaj odsączoną ciecierzycę – to dobre źródło białka, zwłaszcza kiedy nie jesz mięsa.
5. Makaron i warzywa przełóż do miski i wymieszaj.
6. Na suchej patelni upraż odrobinę ziaren słonecznika – to fajny akcent, nadaje ciekawy smak i jest źródłem zdrowego tłuszczu.
SMACZNEGO!
Cały posiłek ma około 650 kcal.
Makroskładniki:
białko – 23 g
tłuszcze – 19 g
węglowodany – 92 g